A következő napokban azonban már egy ciklon áramlási rendszerébe kerülünk, így ismét változékonyabbra fordul időjárásunk. Több hullámban érkezik fölénk a nedves levegő, így bármelyik nap előfordulhat eső, zápor.

A csapadékhullásban azonban hosszabb szünetek is lehetnek, illetve lesznek helyek amelyek végig szárazon maradnak. Hétfőtől ismét mérséklődik a nappali felmelegedés, a csapadékos időszakokban, illetve tájakon nem lesz melegebb 10-12 foknál. Azokon a helyeken ahol elvékonyodik a felhőzet, rövid időre kisüt a nap, ott 15-16 fok is lehet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett hosszabb-rövidebb napos időszakok is lesznek. Elvétve előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A nappali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak. Késő estére 10-12 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: többnyire a felhőké lesz a főszerep, csak néhol süthet ki átmenetileg a nap. Szórványosan várható eső, zápor. A változó irányú szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali órákra 1-3 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek általában 10-13 fok között alakulnak, de a gyengén felhős tájakon 15-16 fok is lehet.

Kedd: többnyire felhős idő várható, helyenként azonban rövid napos időszakok is előfordulhatnak. Szórványosan várható kisebb eső, zápor. A délkeleti szél megerősödik. A hajnali minimum hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak. A délutáni órákra 13-15 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepétől ismét melegszik az idő, visszatérnek a 20 fok körüli nappali hőmérsékletek. Zápor, zivatar azonban szinte bármelyik nap előfordulhat majd. A jelenlegi számítások szerint május elsejére újabb hidegfront érkezik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: köd, zápor, felhő, csapadék, szél, enyhülés, tavasz, változékony, zivatar, lehűlés, eső, időjárás