A tavasz első hónapjában is folytatódik a hőmérsékleti hullámvasút. Az igazi tavasz és a késő tél is megmutatja arcát, a hőmérsékletek azonban összességében az átlagosnak megfelelően alakulnak. A jelenlegi számítások szerint a szokásosnál szárazabb idő valószínű. 

Hazánk időjárását a következő időszakban a ciklon előoldali enyhe áramlások, illetve a blokkoló anticiklonok áramlási rendszerében érkező hidegebb léghullámok váltakozása határozza meg. A hideg és a meleg légtömeg is közel lesz hozzánk, így nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt. Ez az időjárási helyzet változékony, hideg-melegfrontokkal tarkított időt eredményezhet.

Az átmeneti déli áramlások alkalmával már 15 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, ugyanakkor az észak felől érkező hideg léghullámok nyugalomba jutásakor akár -5 fok alatti éjszakai minimum hőmérsékletek is előfordulhatnak. A frontok azonban nem hoznak magukkal jelentősebb csapadékot, így a március az átlagosnál szárazabb lehet. 

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. Az összességében átlagos hőmérsékletű hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti, vagy feletti  hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

1.jpg

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése márciusra. 

2.jpg

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése márciusra. 

3.jpg

3. Ábra: március első hétvégéjén sarkvidéki eredetű, hideg léghullámok árasztják el térségünket, átmenetileg jelentősen visszaesik a hőmérséklet.

4.jpg

4. Ábra: a hónap során folytatódik a hőmérsékleti hullámvasút. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hosszútávú előrejelzés, tavasz, március, tél, időjárás