A hosszútávú anomália modellek szerint februárban is folytatódhat az eddig megszokott trend. Többnyire az enyhe déli áramlások uralkodhatnak felettünk, ami természetesen nem zárja ki a rövid ideig tartó erősebb lehűléseket sem. A több front miatt a szokásosnál kissé csapadékosabb idő valószínű, a hőmérsékletek pedig összességében az átlagos felett alakulhatnak. A hónap első dekádjában akár 15 fok feletti nappali hőmérsékletek is előfordulhatnak ami már az áprilisi tavaszt idézi.

A tél utolsó hónapjára jelentős hőmérsékleti kontraszt alakult ki Európa felett. Tőlünk északra, északkeletre nagy tömegű, igen hideg levegő helyezkedik el, egyes helyeken napközben is -15 fok alatt marad a hőmérséklet. A kontinens déli területein ugyanakkor tavasziasan enyhe az idő, időnként már 20 fok közelébe melegszik a levegő.

A Kárpát-medence és környéke a két légtömeg határán, de többnyire az enyhébb zónában helyezkedik el. Erre az időjárási helyzetre a gyakori frontátvonulások, hideg-meleg frontokkal tarkított mozgalmas idő a jellemző. A hónap nagy részében az atlanti ciklonok előoldali, enyhe áramlásába tartozhatunk, legfeljebb kisebb lehűlések fordulhatnak elő.

Még a hónap első felében azonban átmenetileg gyengülhetnek a nyugati ciklonok, ugyanakkor a Brit-szigetek közelében egy úgynevezett blokkoló anticiklon épülhet fel. Ez a magasnyomású képződmény már elzárja a melegebb levegő útját és elősegíti az északkeleten felhalmozódott szibériai eredetű hideg levegő nyugat-délnyugat felé terjeszkedését.

Jelentős bizonytalanság mellett az igen hideg levegő elérheti, vagy megközelítheti hazánk térségét is.

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál enyhébb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál jóval bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése februárra.

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése februárra.

3. Ábra: a következő időszakban jelentős hőmérsékleti kontraszt alakul ki Európa felett. A Kárpát-medence és térsége többnyire az enyhébb zónában helyezkedik majd el, de az igen hideg légtömeg is viszonylag közel lesz hozzánk.

4. Ábra: a kezdeti igen enyhe, tavaszias időt követően február 10. után újabb jelentősebb lehűlés érkezhet. A jelenlegi számítások szerint azonban ez a hideg periódus is rövid életű lehet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: február, előrejelzés, időjárás