Észak, északnyugat felől egy gyenge hidegfront éri el hazánkat amely mögött ma valamivel szárazabb, kissé hidegebb léghullámok érkeznek fölénk a magasban. Ma már elvékonyodhat a felhőzet, majd hétfőn akár több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A front nem hoz magával jelentős lehűlést, sőt a vékonyabb, ritkább felhőzet miatt még inkább erősödik a nappali felmelegedés, a legtöbb helyen már 5 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Az éjszakák azonban kissé hidegebbek lesznek, többfelé valószínű gyenge fagy. 

Keddtől már ismét enyhébb léghullámok érkeznek fölénk a magasban, ennek hatására fokozódik a ködhajlam, több lesz felettünk a felhő. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

vasárnap.jpg

Vasárnap: többnyire borongós, párás, néhol tartósan ködös idő várható, helyenként azonban már felszakadozhat a felhőzet, rövid időre a nap is kisüthet. Az északnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek általában 5-7 fok között alakulnak. Késő estére 1-3 fok közé hűl a levegő. 

hétfő.jpg

Hétfő: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, már csak kisebb körzetekben maradhat meg tartósabban a köd. A délkeletire forduló szél kissé megélénkül. A hajnali órákra -1,+1 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. 

kedd.jpg

Kedd: többnyire borult, helyenként tartósan ködös idő várható, kisebb körzetekben azonban rövid időre kisüthet a nap. A délkeleti szél gyenge lesz. A hajnali órákra -1,+1 fok közé hűl a levegő, többfelé képződik köd. A nappali hőmérsékletek többnyire 3-5 fok között alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét nagy részében anticiklon alakítja időjárásunkat, a változékony időt okozó frontok messze elkerülik hazánkat. Időközben tovább fokozódik a ködhajlam, már csak kisebb körzetekben süthet ki a nap. A nappali hőmérsékletek továbbra is az átlagos felett alakulnak, de a tartósan ködös helyeken nem lesz melegebb 3-4 foknál. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felhős, száraz, enyhe, tél, időjárás