Egy mediterrán ciklon csapadékzónája érte el térségünket amely napközben már kelet felé helyeződik, így Somogyban fokozatosan megszűnik az eső. A felhők azonban egész nap a vendégünk maradnak, legfeljebb néhol bukkanhat elő rövid időre a nap. Kissé mérséklődik a nappali felmelegedés, de még így is az átlagosnál enyhébb idő várható. 

Kedden átmeneti csapadékszünet következik, többfelé felszakadozik a felhőzet, majd szerdán már egy újabb ciklon érinti hazánkat, így ismét esősre fordul az idő. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

hétfő.jpg

Hétfő: többnyire borult idő várható, a délutáni órákban azonban helyenként  elvékonyodhat a felhőzet. Eleinte többfelé, majd napközben már csak elszórtan várható eső, zápor. A délkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik. A nappali hőmérsékletek 8-11 fok között alakulnak. Késő estére 4-6 fok közé hűl a levegő. 

kedd.jpg

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett kevés napsütés is lehet, csapadék nem valószínű. Néhol tartósan ködös időszakok is lehetnek. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 1-3 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 7-9 fok között alakulnak, de a borongós, ködös tájakon ennél hűvösebb lesz.

szerda.jpg

Szerda: borult idő várható többfelé esővel, záporral. A délkeleti szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 2-4 fok között alakulnak. A délutáni órákra 5-7 fok közé enyhül a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: csütörtökön még többfelé várható újabb eső, zápor, majd ezt követően eltávolodik térségünkből a ciklon, csökken a csapadékhajlam. A hét további részében már csendes, ködös, többnyire erősen felhős idő várható. Jelentős lehűlés nem várható, de kissé tovább mérséklődik a nappali felmelegedés. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűlés, változékony, csapadék, időjárás