Az átvonult hidegfront mögött szárazabb, hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk, így péntekre már mindenhol felszakadozik a felhőzet, átmenetileg naposabbra fordul az idő. Holnap hajnalra már erősen lehűl a levegő, többfelé várható gyenge fagy, míg napközben többnyire 10 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók.

A hétvégén már egyértelműen anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a frontok elkerülik térségünket. Csendes, párás, helyenként tartósan ködös idő várható. Azokon a helyeken ahol még a délelőtti órákban feloszlik a köd, illetve néhány órára kisüt a nap 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Kisebb körzetekben, a tartósan ködös tájakon azonban csak 6-7 fok várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: eleinte folytatódik a borult idő, szórványosan eső, zápor is előfordulhat, majd a délutáni órákban csökken a csapadékhajlam, helyenként már felszakadozhat a felhőzet. Az északnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 10-12 fok között alakulnak. Késő estére 6-8 fok közé hűl a levegő.

Péntek: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. Az északnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A hajnali órákra 0,+3 fok közé hűl a levegő, többfelé lehet gyenge fagy. Helyenként köd is képződhet. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: a változóan felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, néhol azonban már tartósan ködös, vagy borult időszakok is előfordulhatnak. A változó irányú szél kissé megélénkül. A hajnali órákra -1,+2 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A nappali hőmérsékletek általában 11-13 fok között alakulnak, de a borongós, ködös helyeken délután sem lesz melegebb 6-7 foknál.

Távolabbi kilátások: vasárnap még előfordulhat kevés napsütés, majd hétfőtől várhatóan bezárul felettünk a köd és felhőtakaró. Túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, az évszaknak megfelelő hőmérséklettel.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hűvös, enyhül, front, vihar, hideg, szél, ősz, csapadék, időjárás