A hosszútávú anomália modellek szerint az ősz második hónapjában is folytatódhat az eddigi trend. Átmeneti lehűlések ugyan előfordulhatnak, de többnyire a déli áramlások uralkodhatnak felettünk, azaz marad az átlagosnál melegebb idő. A frontok azonban gyakran váltogathatják egymást, így meglehetősen változékony, időnként záporos, zivataros idő valószínű.

Európa nagy részét még viszonylag enyhe levegő tölti ki, legfeljebb messze északon, Skandinávia északi részén hűlhet az átlagos alá a levegő. A kontinens déli peremvidékén ugyanakkor még tartja magát a nyár, nem egy helyen 30 fok közelébe melegszik a levegő.

Északnyugat-Európában, a Brit-szigetek térségében ciklonok okoznak igen változékony időt. Hazánk időjárását a következő időszakban ezen ciklonok frontjai alakítják, így tartósan száraz, napos időre egyelőre nem számíthatunk. A ciklonok előoldali áramlásába kerülve melegebb léghullámok éri el térségünket, ilyenkor több fokkal az átlagos fölé emelkedik a hőmérséklet. A légörvények hátoldalán azonban időnként hidegfrontok vonulnak át felettünk, ezek azonban nem hoznak erős lehűlést magukkal, legfeljebb az átlagos közelébe hűl vissza a levegő. A frontok átvonulását záporok, zivatarok, helyenként kiadósabb esők kísérik, a csapadék mennyisége azonban végig szeszélyes területi eloszlást mutathat majd.

A kialakult időjárási helyzet tartósnak ígérkezik, a hosszan tartó, szép "vénasszonyok nyara" jellegű idő előjelei egyelőre nem látszanak.

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál enyhébb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése októberre.

null

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése októberre.

null

3. Ábra: Európa nagy részét a következő időszakban is viszonylag enyhe, meleg levegő tölti ki, hűvösebb idő csak messze északon várható.

null

4. Ábra: a Kárpát-medence a nyugati, északnyugati ciklonok áramlási rendszerében helyezkedik el. Hazánk és térsége többnyire a ciklonok előoldali, meleg áramlásába tartozhat majd.

null

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: október, ősz, időjárás