A hónap első napjaiban egy kis ízelítőt kapunk a hűvösebb őszből, majd ezt követően újabb, az átlagosnál melegebb időszak következhet.

A hosszútávú anomália modellek szerint az ősz első hónapja viszonylag kellemes időt hozhat, a hőmérsékletek összességében az átlagos felett alakulhatnak. Átmeneti hidegfrontok ugyan elérhetik térségünket, de tartós lehűlés nem valószínű, sőt a hónap eleji hűvösebb idő után ismét 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. 

A következő hetekben Európa északi tájain már megkezdődik a lehűlési folyamat, a kontinens déli tájain azonban még továbbra is nagy mennyiségű meleg levegő helyezkedik el, amely egyelőre nem húzódik vissza Afrika irányába. Európa középső tájain a növekvő hőmérsékleti kontraszt miatt kissé változékonyabbra fordulhat az idő, a ciklonok és azok frontjai már megközelíthetik a Kárpát-medence térségét is. Hazánk tehát a két légtömeg határán, de még többnyire az átlagosnál melegebb zónában helyezkedhet el. Az északnyugat felől érkező hidegfrontok hatására ugyan néhány napra az átlagos alá hűlhet a levegő, ezt követően gyorsan az átlagos fölé, időnként még 30 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet. 

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál enyhébb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet.

A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése szeptemberre. 

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése szeptemberre. 

3. Ábra: a Kárpát-medence és térsége még többnyire az átlagosnál melegebb zónában helyezkedhet el, észak, északnyugat felől azonban már terjeszkedik a hűvösebb levegő is.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szeptember, előrejelzés, időjárás