Jelentős változás kezdődik időjárásunkban, északnyugat felől egy markáns hidegfront éri el térségünket, ennek hatására véget ér az augusztus végi kánikula. A front mögött néhány napig északi áramlás lesz felettünk, így átmenetileg hűvösebbre fordul az idő. Ma még csak az átlagos köré, majd kedden már több fokkal az átlag alá esik vissza a hőmérséklet.

A front átvonulását esők, záporok, zivatarok kísérik, majd kedden már várhatóan csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet.

Szerdán nyugalomba jut felettünk a front, ismét emelkedik a hőmérséklet. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: eleinte még előfordulhatnak gyengén felhős, napos időszakok, majd a délutáni órákban beborul az ég és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Helyenként kiadós mennyiségű csapadék is hullhat. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő.

Kedd: eleinte még előfordulhat eső, zápor, majd napközben csökken a csapadékhajlam, elvékonyodik a felhőzet. Az északnyugati szél erős lesz. A hajnali órákra 15-17 fok közé hűlhet a levegő. A délutáni hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak.

Szerda: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Az északnyugat szél élénk lesz. A hajnali órákra 12-14 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 21-23 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: a hét második felében már anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, azaz csendes, napos idő várható. Időközben délnyugatira fordul felettünk az áramlás amellyel ismét melegebb levegő érkezik fölénk, a hétvégén már 30 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: pára, hőség, fülledt, változékony, kánikula, felhő, csapadék, szél, vihar, lehűlés, nyár, zápor, eső, időjárás