Ma már megközelíti hazánkat a hidegfront, de még marad felettünk a meleg légtömeg. A front hatására azonban labilissá válik a légkör, így több lesz felettünk a gomolyfelhő és a nap második felében szórványosan zápor, zivatar is előfordulhat.

Holnapra megérkezik fölénk a hidegfront ami nagy valószínűséggel lelassul, hullámot vet felettünk, így még a szerdai nap időjárására is hatással lesz.

Összességében többfelé várható eső, zápor, zivatar, felhőszakadás. Lesznek helyek ahol kiadós, 50 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék is hullhat.
Az északnyugati széllel több fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk, a nappali hőmérsékletek már többnyire 25 fok alatt alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: a napsütés mellett már erősen gomolyfelhős időszakok is lehetnek és a délutáni, esti órákban szórványosan zápor, vagy heves zivatar is előfordulhat. A változó irányú szél megélénkül, néhol megerősödik. A nappali hőmérsékletek 30-32 fok között alakulnak. Késő estére 22-24 fok közé hűl a levegő.

Kedd: többnyire felhős idő várható, kevés napsütés azonban bárhol előfordulhat. Többfelé várható eső, zápor, zivatar. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: gyakran lesz erősen felhős az ég összességében többfelé várható eső, zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. Az északi szél erős, helyenként viharos lesz. A hajnali órákra 14-16 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 21-23 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: csütörtök reggel még előfordulhat eső, zápor, majd elhagyja térségünket a frontrendszer, csökken a csapadékhajlam. A hét további részében visszatér a kánikula.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhül, vihar, hideg, hűvös, csapadék, hőség, kánikula, szél, nyár, front, időjárás