A következő napokban azonban már egyre változékonyabbra fordul időjárásunk. Hétfőn egy hidegfront közelíti meg hazánkat, ennek hatására labilissá válik a légkör, ismét növekszik a zivatarhajlam. Somogy nagy részén még marad a kánikula, a legmagasabb nappali hőmérsékletek elérhetik a 30-31 fokot.

Kedden a hidegfront alakítja időjárásunkat, sok lesz felettünk a felhő és összességében többfelé várható eső, zápor, zivatar. Jelentős lehűlés várható, a nappali hőmérsékletek már 25 fok alatt alakulnak, sőt lesznek helyek ahol nem lesz melegebb 20 foknál.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak, az esti óráktól néhol előfordulhat zápor, zivatar. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 29-31 fok között alakulnak. Késő estére 23-25 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: a napsütés mellett már időnként erősebben megnövekedhet a felhőzet és elszórtan zápor, zivatar is előfordulhat. A változó irányú szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. A délutáni órákra általában 28-31 fok közé melegszik a levegő, de a felhősebb, záporos helyeken ennél már néhány fokkal hűvösebb lehet.

Kedd: többnyire erősen felhős idő várható, csak rövid időre süthet ki a nap. Többfelé valószínű eső, zápor, zivatar. Helyenként kiadós mennyiségű csapadék is hullhat. Az északnyugati szél megerősödik. Hajnalra 16-18 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 22-24 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepén még folytatódik a változékony, csapadékos, mérsékelten meleg idő, majd ezt követően a hét második felében újabb felmelegedés kezdődik.

Megjegyzés: a kedd-szerdai nap időjárása még meglehetősen bizonytalan. Előfordulhat, hogy a keddi hidegfront lelassul, hullámot vet felettünk, ebben az esetben tartósabb, kiadósabb esőzés is lehet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felhő, kánikula, változékony, hőség, zápor, vihar, szél, lehűlés, csapadék, eső, nyár, időjárás