A hosszútávú anomália modellek szerint összességében átlagos hőmérsékletű, vagy annál kissé melegebb, hamisítatlan nyári idő vár ránk augusztusban.

Helyi záporok, zivatarok továbbra is előfordulhatnak, de többnyire anticiklonális hatások alakíthatják időjárásunkat, így az átlagosnál valamivel szárazabb idő lehet a jellemző. Kisebb körzetekben azonban az esetleges felhőszakadások csapadéktöbbletet is eredményezhetnek.

A következő néhány hétben már a déli áramlások uralkodhatnak felettünk, az igazán forró légtömeg azonban nagy valószínűséggel a kontinens déli, délnyugati tájain felett maradhat majd. Ciklon előoldali áramlások alkalmával azonban több hőhullám is elérhet bennünket, a legmagasabb nappali hőmérsékletek ilyenkor kevéssel 30 fok felett, a déli tájakon 35 fok közelében alakulhatnak.

Az északi, északnyugati hűvösebb légtömeg azonban nem lesz tőlünk túl messze, így időnként változékonyabbra fordul időjárásunk. A néhány napos kánikulai periódusokat újabb, de többnyire gyenge hidegfrontok szakítják meg. A frontok azonban nem hoznak magukkal tartósabb lehűlést, az átmeneti frissebb idő után gyorsan visszatérhet a kánikula.

1. ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése augusztusra.

2. ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése augusztusra.

3. ábra: augusztusban gyakran melegszik 30 fok fölé a levegő, az igazán forró légtömeg, vagyis a 40 fok közeli hőmérséklet azonban többnyire a Kárpát-medencén kívül maradhat majd.

4. ábra: a hónap nagy részében anticiklonális hatások alakíthatják időjárásunkat, azaz a helyi záporok, zivataroktól eltekintve az átlagosnál valamivel szárazabb idő valószínű.

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. Az összességében átlagos hőmérsékletű hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti, vagy feletti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: front, augusztus, kánikula, hőség, lehűlés, csapadék, időjárás