A hosszútávú anomália modellek szerint a nyár második hónapja átlagos hőmérsékletű, átlagosan csapadékos lehet. Folytatódhat a változékony nyári idő. A néhány napos száraz kánikulákat, több napos kevésbé meleg, záporos, zivataros periódusok követik.

Továbbra is a kettősség, vagyis a jelentős hőmérsékleti kontraszt jellemzi Európa időjárását. A kontinens északnyugati tájain meglehetősen hűvös légtömeg helyezkedik el, ezeken a tájakon több fokkal az átlagos alatt maradnak a nappali hőmérsékletek.

Európa déli peremvidékén, főleg Spanyolország térségében azonban már beköszöntött a forróság, többfelé mérnek 40 fok közeli maximum hőmérsékleteket.

A Kárpát-medence és környéke továbbra is a két légtömeg határán, többnyire az átlagosan meleg zónában helyezkedik el.

Az alacsony nyomású területek, illetve a hűvösebb légtömeg azonban végig a közelünkben helyezkedhet majd el, ezért aztán a következő időszakban is folytatódhat a változékony idő. Az időnként délire forduló áramlással afrikai eredetű, meleg léghullámok érkeznek fölénk, ilyenkor néhány fokkal az átlagos fölé melegszik a levegő. A kánikulákat azonban újabb és újabb hidegfrontok szakítják meg, melyek hatására átmenetileg az átlagos alá eshet vissza a hőmérséklet.

A hidegfrontos periódusokban növekszik a zápor, zivatar esély, a csapadék mennyisége azonban továbbra is szeszélyes területi eloszlást mutathat majd.

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. Az átlagos anomália nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti, vagy feletti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése júliusra,

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése júliusra.

3. Ábra: továbbra is jelentős lesz a hőmérsékleti kontraszt. Az afrikai eredetű meleg, illetve az átlagosnál hűvösebb légtömeg is a közelünkben fog tanyázni, ennek megfelelően egyelőre folytatódik a változékony, frontokkal tarkított idő.

4. Ábra: az igen meleg légtömeg Európa délnyugati, illetve a keleti, délkeleti peremvidéke fölé koncentrálódhat majd. Hazánk többnyire a szélsőséges hőmérsékletektől mentes, átlagosan meleg zónában helyezkedhet el. Európa nyugati, északnyugati tájain ugyanakkor az átlagosnál hűvösebb idő valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: július, előrejelzés, időjárás