A csapadékos időt okozó légörvény lassan eltávolodik térségünkből, így ma már csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet elvékonyodása. A légörvény hátoldalán azonban még továbbra is erős, vagy viharos marad az északnyugati szél.

A következő napokban azonban már megnyugszik az idő, egyre inkább anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat. Ismét több lesz a napsütés, legfeljebb elvétve fordulhat elő zápor, zivatar. Erősödik a nappali felmelegedés, helyenként már 25 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: eleinte még előfordulhat kisebb eső, zápor, majd napközben megszűnik a csapadék, helyenként már felszakadozhat a felhőzet. Az északnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A nappali hőmérsékletek 23-25 fok között alakulnak. Késő estére 20-22 fok közé hűl a levegő.

Kedd: többnyire gyengén felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Az északi szél élénk lesz. A hajnali órákra 16-18 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak.

Szerda: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett több-kvesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat gyenge futó zápor. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 14-16 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 23-25 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: a hétvégéhez közeledve további felmelegedés várható, beköszönt az igazi nyári idő. Időközben azonban ismét növekszik a légköri labilitás, így fokozódik a zápor, zivatarhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: orkán, változékony, eső, vihar, lehűlés, felhő, zápor, szél, csapadék, időjárás