A hosszútávú anomália előrejelzések szerint a tavasz második hónapja összességében átlagos hőmérsékletű lehet. A változékony kezdet után többnyire anticiklonális hatások alakíthatják időjárásunkat, emiatt az átlagosnál szárazabb idő valószínű.

Hazánk időjárását a következő időszakban a Brit-szigetek térsége felett kialakuló blokkoló anticiklonok, illetve ciklonok határozzák meg. A hónap első dekádjában a blokkoló anticiklonok hatására többnyire az északi áramlás lesz a jellemző felettünk. Átmeneti néhány napos felmelegedések ugyan előfordulhatnak, de többnyire az átlagosnál hűvösebb idő valószínű

A markáns hidegfrontok nyugalomba jutásakor továbbra is előfordulhatnak éjszakai fagyok.

A jelenlegi számítások szerint azonban már az első dekád végén ismét erőre kaphatnak az atlanti ciklonok, melyek áramlási rendszerébe előbb-utóbb hazánk is belekerül. Megszűnik a hideg levegő utánpótlása, a ciklonok előoldalán pedig tartósabb déli áramlás alakulhat ki felettünk, ennek köszönhetően megérkezhet a meleg tavaszi idő.

A csapadék anomália előrejelzések alapján a csapadék zöme Európa délkeleti tájai fölé koncentrálódhat, míg a Kárpát-medence és környékén inkább anticiklonális hatások lesznek a jellemzőek, azaz az átlagosnál kevesebb csapadék valószínű.

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése áprilisra.

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése áprilisra.

3. Ábra: a hónap első napjaiban a Brit-szigetek felett elhelyezkedő blokkoló anticiklon hatása alatt leszünk. Néhány napig még az északi áramlás lesz a jellemző felettünk, így folytatódik az átlagosnál hűvösebb idő.

4. Ábra: már a hónap első dekádjában leépül a blokkoló anticiklon, ezzel egy időben pedig egyre aktívabb lehet az atlanti ciklontevékenység. A ciklonok előoldalán tartósabb délnyugati áramlás alakulhat ki felettünk.
A Kárpát-medence és környékén ugyanakkor anticiklonális hatások érvényesülhetnek, így az átlagosnál szárazabb idő valószínű.

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. Az összességében átlagos hőmérsékletű hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti, vagy feletti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hosszútávú, április, előrejelzés, enyhülés, csapadék, eső, lehűlés, front, tavasz, időjárás