A hosszútávú modellek szerint az ősz második hónapja a változékonyság jegyében telik. A növekvő hőmérsékleti kontraszt miatt az eddigieknél markánsabb frontok érhetik el hazánkat, a hőmérsékletek azonban összességében az átlagosnak megfelelően alakulnak.  

A következő időszakban az őszre jellemzően egyre nagyobb hőmérsékleti kontraszt alakul ki Európa felett. Az északi tájakon már megkezdődik a hideg levegő felhalmozódása, ugyanakkor a kontinens déli peremvidékén még tartja magát a nyár. A hőmérséklet kiegyenlítődés miatt vándorló légtömegek hatására egyre változékonyabbra fordul az idő. 

A Kárpát-medence időjárását a következő hetekben az Atlanti-óceánon aktivizálódó ciklonok, illetve a Brit térségben kialakuló blokkoló anticiklonok határozzák meg. Az Atlanti ciklonok előoldali áramlásába kerülve délnyugat felől melegebb levegő árasztja el hazánk térségét, ilyenkor néhány napra az átlagos fölé melegedhet  a levegő. A vonuló ciklonok hátoldalán, illetve a Brit-szigetek felett átmenetileg felépülő blokkoló anticiklonok áramlási rendszerében azonban újabb hidegfrontok érik el térségünket és okoznak az átlagosnál hűvösebb időt. Egyik-másik hidegfront lelassulhat, hullámot vethet felettünk, ilyenkor akár kiterjedtebb, tartósabb esőzés is előfordulhat, a frontok azonban többnyire gyorsan átvonuló záporos csapadékot hozhatnak magukkal.

A hidegfrontok nyugalomba jutásakor, illetve a két front közötti csendesebb, derültebb éjszakákon már többfelé lehet talaj menti fagy. 

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. Az összességében átlagos hőmérsékletű hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti, vagy feletti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

1.jpg

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése októberre. 

2.jpg

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése októberre. 

3.jpg

3. Ábra: időnként az Atlanti ciklonok előoldali áramlásába kerülünk, ilyenkor átmenetileg melegebb léghullámok érkeznek fölénk. 

4.jpg

4. Ábra: a vonuló ciklonok között átmenetileg blokkoló anticiklon épül fel. Az anticiklon elzárja a meleg levegő útját, ugyanakkor áramlási rendszerében észak felől hideg léghullámok érik el a Kárpát-medence térségét. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hosszútávú, október, előrejelzés, időjárás