A jövő hét elejéig anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változást okozó frontok egyelőre még elkerülik térségünket. Folytatódik a nagyrészt száraz, napos idő, helyenként azonban átmenetileg megnövekedhet a fátyol, vagy gomolyfelhőzet. Délkeleti áramlással továbbra is igen meleg levegő érkezik fölénk, így marad a kánikula, a nappali hőmérsékletek tartósan 30 fok felett alakulnak. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

péntek.jpg

Péntek: a napsütés mellett időnként megnövekedhet a fátyol, vagy gomolyfelhőzet, átmeneti csapadék azonban csak elvétve fordulhat elő. Az északnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 31-33 fok között alakulnak. Késő estére 24-26 fok közé hűl a levegő. 

szombat.jpg

Szombat: többnyire napos idő várható, helyenként azonban átmenetileg megnövekedhet a fátyol, vagy gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. A délutáni órákra 31-33 fok közé melegszik a levegő. 

vasárnap.jpg

Vasárnap: változóan fátyolfelhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órákra 18-20 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 31-33 fok között alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején még folytatódik a kánikula, majd kedden egy markáns hidegfront hatására jelentősen visszaesik a hőmérséklet. A front azonban nagy valószínűséggel szárazon halad át felettünk, legfeljebb elvétve fordulhat elő eső, zápor. A hét közepétől nyugalomba jut a hidegfront, erősödik a nappali felmelegedés, kellemes hőmérsékletű kora őszi idő várható. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: augusztus, száraz, kánikula, meleg, időjárás