Egy északnyugat felől közelgő hidegfront előterében ma még igen meleg, többnyire száraz levegő érkezik fölénk, így sok napsütésre, igazi strandidőre számíthatunk. A nappali hőmérsékletek már mindenütt 30 fok felett, sőt helyenként 35 fok közelében alakulnak. 

Holnap eleinte még folytatódik a nyugodt idő, majd napközben a közelgő hidegfront hatására labilizálódik a légkör felettünk, így növekszik a zápor, zivatarhajlam. A délutáni órákban heves zivatarok is kialakulhatnak felhőszakadás, jégeső kíséretében. Fokozatosan enyhül a hőség, de közben növekszik a páratartalom is, így a ténylegesnél melegebbet érezhetünk. 

Hétfőre megérkezik fölénk a frissebb levegő, így tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek már  jóval 30 fok alatt alakulnak. A lehűléssel nedvesség is érkezik, ezért fokozatosan megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható csapadék.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

szombat.jpg

Szombat: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomoly, vagy fátyolfelhőzet. A délnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A nappali hőmérsékletek 31-33 fok között alakulnak. Késő estére 26-28 fok közé hűl a levegő. 

vasárnap.jpg

Vasárnap: eleinte még folytatódik a változóan felhős, napos idő, majd a nap második felében erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és egyre többfelé várható zápor, heves zivatar. Az északnyugati szél megerősödik, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A hajnali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. A délutáni órákra 27-30 fok közé melegszik a levegő. 

hétfő.jpg

Hétfő: gyakran lesz erősen felhős az ég, rövid napos időszakok azonban előfordulhatnak. Eleinte csak néhol, majd a délutáni óráktól már egyre többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati szél erős lesz. A hajnali órákra 16-18 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő héten további lehűlésre számíthatunk, a hőmérsékletek már az átlagos alatt alakulnak. Kisebb esők, futó záporok ugyan előfordulhatnak, jelentős kiterjedt csapadék azonban továbbra sem valószínű. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: átmeneti, tartós, hidegfront, lehűlés, időjárás