Egy következő napokban egy ciklon áramlási rendszerébe kerülünk, így a hétvégi szép idő után ismét változékonyabbra fordul időjárásunk. A ciklon továbbra is meleg, de egyre nedvesebb levegőt szállít fölénk, így labilissá válik a légkör, jelentősen megnő a záporok, zivatarok kialakulásának a valószínűsége. Helyenként akár tartósabb eső is előfordulhat. 

A hőmérsékletekben egyelőre nem lesz lényeges változás, de a tartósan csapadékos helyeken néhány fokot visszahűlhet a levegő. 

Szerdán már egy hidegfront éri el térségünket, amely mögött átmenetileg hűvösebb levegő érkezik fölénk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

null

Hétfő: többnyire erősen felhős idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Összességében többfelé várható zápor, zivatar, sőt helyenként tartósabb eső sem kizárt. A délkeleti szél megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 20-23 fok között alakulnak. Késő estére 17-19 fok közé hűl a levegő. 

null
 

Kedd: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Összességében többfelé várható eső, zápor. Néhol zivatar is előfordulhat. A délkeleti szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 12-14 fok között alakulnak. A délutáni órákra 21-23 fok közé melegszik a levegő. 

 

null

Szerda: folytatódik a nagyrészt felhős, borult idő, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható újabb eső, zápor. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órákra 11-13 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 17-19 fok között alakulnak. 

null
 

Távolabbi kilátások: a hét második felében is folytatódhat a változékony, záporokkal tarkított idő. A csapadékos időszakokban az átlagos alá hűl a levegő.  

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, előre, időjárás