Egy közelgő ciklon előoldalán ma délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel az eddigieknél melegebb levegő árasztja el térségünket. A több-kevesebb napsütés hatására már 20 fok közelébe melegszik a levegő, ami nagyjából megfelel a sokévi átlagnak.

Holnapra azonban a ciklon áramlási rendszerében már nagyobb nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk, így megvastagszik a felhőzet és átmenetileg egyre többfelé várható eső, zápor. Marad a délnyugati áramlás, a sok felhő és csapadék miatt azonban néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet.

Péntekre átvonul felettünk a csapadékzóna, mögötte már szárazabb levegő érkezik fölénk. Az átmeneti kisebb lehűlés után ismét erősödik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, csapadék nem valószínű. A délnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. Késő estére 13-15 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak átmenetileg szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 8-10 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak.

null

Péntek: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 6-8 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 19-21 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén és a jövő hét nagy részében is folytatódik a változékony idő. Szombaton még kevéssel 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, majd ezt követően egy ciklon hatására rendkívül szeles, csapadékos időszak veszi kezdetét. A ciklon erősségétől függően akár károkozó időjárási helyzet is kialakulhat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kaposvár, somogy megye, időjárás