A csapadékos, hideg időt okozó ciklon lassan kelet felé mozdul, így a délutáni, esti óráktól nyugat felől fokozatosan csökken a csapadékhajlam, megszűnik a tartós eső. Az északi szél azonban továbbra is erős, helyenként viharos lesz, így meglehetősen alacsony lesz a hőérzetünk. 
Holnapra eltávolodik térségünkből a légörvény, mögötte pedig már szárazabb léghullámok érkeznek fölénk. Egyre nagyobb területen szakadozik fel a felhőzet, napközben már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. 

Kissé erősödik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek már megközelíthetik a 15 fokot. 

Szerda hajnalra nyugalomba jut a hideg levegő, mérséklődik a szél, emiatt erősen lehűl a levegő, a mélyebben fekvő helyeken gyenge fagy sem kizárt. Napközben ugyanakkor már délnyugatira fordul felettünk az áramlás amellyel melegebb levegő érkezik fölénk. A változóan felhős, napos időben ismét 20 fok közelébe melegszik a levegő. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

null

Hétfő: túlnyomóan borult idő várható, legfeljebb az esti óráktól vékonyodhat el a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. Az északi szél erős, helyenként viharos lesz. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 7-10 fok között alakulnak. Késő estére 6-8 fok közé hűl a levegő. 

null
 

Kedd: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északi szél megerősödik. A hajnali órákra 3-5 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak. 

 

null

Szerda: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délnyugatira forduló szél megélénkül, helyenként megerősödik.A hajnali órákra 2-4 fok közé hűl a levegő, többfelé lehet talaj menti fagy. A délutáni órákra 18-20 fok közé melegszik a levegő. 

 

null

Távolabbi kilátások: csütörtökön már egy újabb frontzóna éri el térségünket, így átmenetileg egyre többfelé várható eső, zápor és néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet. Péntektől szárazabb, melegebb levegő érkezik fölénk, ennek köszönhetően több lesz a napsütés, a hőmérsékletek pedig már ismét megközelíthetik a 20 fokot. Szombaton átmenetileg tovább melegszik a levegő, majd vasárnaptól egy újabb ciklon hatására csapadékosabbra, hűvösebbre fordul az idő. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előre, szalinay, időjárás