A hosszútávú anomália előrejelzések szerint az idei május összességében átlagos hőmérsékletű, átlagosan csapadékos lehet. A hónap első fele kifejezetten hűvös, míg a második fele az átlagosnál valamivel melegebb lehet. 

A tavaszi hónapokra jellemzően jelentős hőmérsékleti kontraszt alakult ki Európa felett. A kontinens északi tájai felett még viszonylag hűvös, vagy hideg levegő helyezkedik el, ezzel szemben délen már időnként 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Hazánk továbbra is a két légtömeg határán az átmeneti zónában helyezkedik el. 

A hőkicserélődés miatt vándorló légtömegek meglehetősen mozgalmas, frontokkal tarkított időt okoznak. A ciklon előoldali áramlások alkalmával rövid időre jóval az átlagos fölé melegedhet a levegő, ugyanakkor a légörvények hátoldalán akár jelentősebb lehűlések is előfordulhatnak. 
A jelenlegi számítások szerint a hónap első dekádjában egy a Brit-szigetek környékén kialakuló blokkoló anticiklon hatására akár tartósabb északi áramlás is kialakulhat felettünk. A hétvégén érkező markáns hidegfront nyugalomba jutása után a május 7-10. közötti időszakban akár gyenge fagyok is kialakulhatnak.  

A frontok áthaladását többnyire záporos csapadék kísérheti, de a sekély ciklonok, illetve a felettünk a lelassuló, behullámzó hidegfrontok helyenként tartósabb, kiadósabb esőket is hozhatnak. A várható csapadék mennyisége azonban végig szeszélyes területi eloszlást mutathat majd, így lesznek helyek ahol kevésbé enyhül az aszály.    

A hónap közepére leépülhet a blokkoló anticiklon, ennek köszönhetően megszűnik a hideg levegő utánpótlása, ezzel egy időben pedig jelentős, de bizonytalan időtartamú felmelegedés kezdődhet.  

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. Az összességében átlagos hőmérsékletű hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti, vagy feletti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

 

1.jpg

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése májusra. 

2.jpg

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése májusra. 

3.jpg

3. Ábra: továbbra is jelentős a hőmérsékleti kontraszt Európa felett. A hőkicserélődés miatt vándorló légtömegek meglehetősen változékony, mozgalmas időt okoznak. 

4.jpg

4. Ábra: május első hétvégéjén a Brit-szigetek felett kialakuló blokkoló anticiklon, illetve a tőlünk délre elhelyezkedő mediterrán ciklon közös áramlási rendszerében sarkvidéki eredetű, hideg léghullámok érkeznek fölénk. 

5.jpg

5. Ábra: május közepe felé közeledve jelentős átrendeződés kezdődhet a légkörben, így egyre melegebb léghullámok érkezhetnek fölénk. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: Május, hosszútávú, előrejelzés, időjárás