Egy sekély ciklon áramlási rendszerében nedvesebb levegő érkezik fölénk, így az átmeneti naposabb idő után ismét a felhőké lesz a főszerep és kedd estig bárhol előfordulhat eső, zápor. A megerősödő északi, északnyugati széllel hűvösebb levegő árasztja el térségünket, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már csak 15 fok körül alakulnak. A tartósan csapadékos helyeken azonban még ennél is hűvösebb lehet. 

Szerdától javulás kezdődik időjárásunkban, szárazabb, néhány fokkal enyhébb levegő érkezik fölénk. A több-kevesebb napsütés hatására már 20 fok közelébe melegedhet a levegő. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

null

Hétfő: többnyire erősen felhős idő várható, helyenként azonban rövid időre kisüthet a nap. Szórványosan várható eső, zápor. Az északi szél megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 14-16 fok között alakulnak. Késő estére 10-12 fok közé hűl a levegő. 

null
 

Kedd: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol vékonyodhat el a felhőzet. Szórványosan eső, zápor is előfordulhat. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő. 

 

null

Szerda: eleinte még előfordulhatnak borongós tájak, majd fokozatosan felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Kisebb eső, futó zápor már csak elvétve fordulhat elő. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 8-10 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. 

 

null

Távolabbi kilátások: csütörtökön kissé tovább melegszik az idő, majd pénteken már egy újabb hidegfront éri el térségünket. A hétvége, illetve a jövő hét elejének időjárása még meglehetősen bizonytalan, de most úgy látszik, hogy egyre hűvösebbre, csapadékosabbra fordul az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előre, szalinay, időjárás