A tegnap átvonult hidegfront mögött északnyugati áramlás alakul ki felettünk, amellyel váltakozó nedvességtartalmú, az évszakos átlagnak megfelelő hőmérsékletű léghullámok érkeznek fölénk. Ma két front közötti viszonylag nyugodt, csapadékmentes idő várható, legfeljebb elvétve alakulhat ki kisebb zápor. 

A jövő hét elején azonban egy sekély ciklon hatása alá kerülünk, így ismét megvastagszik felettünk a felhőzet és kedd estig összességében többfelé várható eső, zápor. A hétvégi viszonylag kellemes idő után visszaesik a hőmérséklet, a csapadékos helyeken 15 foknál is hűvösebb lehet. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

null

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 17-19 fok között alakulnak. Késő estére 13-15 fok közé hűl a levegő.

 

null

Hétfő: többnyire erősen felhős idő várható, rövid időre azonban bárhol kisüthet a nap. Szórványosan várható kisebb eső, zápor. Az északi szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak. A délutáni órákra 15-17 fok közé melegszik a levegő. 

null
 

Kedd: többnyire borult idő várható, csak néhol vékonyodhat el a felhőzet. Többfelé valószínű eső, zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 7-9 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak. 

 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepétől javulás kezdődik időjárásunkban, ismét erősödik a nappali felmelegedés. Pénteken azonban már egy újabb hidegfront éri el térségünket, így változékonyabbra fordul az idő. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előre, szalinay, időjárás