Anticiklon alakítja időjárásunkat, a változékony időt okozó ciklonok és azok frontjai egyelőre elkerülik térségünket. Az ünnep nagy részében folytatódik a többnyire napos, száraz idő, legfeljebb átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Az anticiklon fölé enyhébb léghullámok érkeznek, így kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés, a legtöbb helyen már 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Kedden azonban már egy mediterrán ciklon hatása alá kerülünk. A légörvény nedvesebb levegőt szállít fölénk, így erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Átmenetileg néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: többnyire napos idő várható, helyenként azonban átmenetileg megnövekedhet a gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 20-22 fok között alakulnak. Késő estére 13-15 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: a napsütés mellett átmenetileg megnövekedhet a gomoly, vagy fátyolfelhőzet, csapadék azonban nem valószínű. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 20-22 fok közé melegszik a levegő.

Kedd: napközben megvastagszik felettünk a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. A délkeleti szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A hajnali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak. A délutáni órákra 15-17 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan esős helyeken nem lesz melegebb 10-12 foknál.

Távolabbi kilátások: szerdára elvonul a ciklon, mögötte pedig már szárazabb, a mostaninál is melegebb levegő érkezik fölénk. Csütörtökön és pénteken nyáriasan meleg idő várható 25 fok körüli nappali hőmérsékletekkel. Péntektől várhatóan ismét növekszik a zápor, zivatarhajlam, a hétvégére pedig néhány fokkal visszaeshet a hőmérséklet.

Kedves olvasóinknak áldott húsvéti ünnepeket kívánunk!

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhülés, tavasz, csapadék, időjárás