A következő napokban egy sekély ciklon áramlási rendszerében helyezkedünk el. Délkelet, kelet felől továbbra is meleg, váltakozó nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk, így folytatódik a változékony, az átlagosnál több fokkal melegebb idő. A páradús, meleg levegő kedvező feltételeket biztosít az erőteljes gomolyfelhő képződésnek, illetve a helyi záporok, zivatarok kialakulásának.

Szerda estig szórványosan alakulhat ki záporos csapadék, emellett azonban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A következő napokban állandósulnak a hőmérsékletek. Éjszakánként általában 7-10 fok közé hűl a levegő, míg a legmagasabb nappali hőmérsékletek 20 fok körül alakulnak. A tartósabban csapadékos helyeken, illetve a záporos időszakokban azonban átmenetileg visszaesik a hőmérséklet. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

hétfő.jpg

Hétfő: a változóan, gyakran erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várható eső, zápor, zivatar. Az északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 20-22 fok között alakulnak. Késő estére 14-16 fok közé hűl a levegő. 

kedd.jpg

Kedd: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan zápor, zivatar is előfordulhat. Az északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 20-22 fok közé melegszik a levegő. 

szerda.jpg

Szerda: gyakran lesz erősen felhős az ég, rövid napos időszakok azonban bárhol előfordulhatnak. Szórványosan valószínű eső, zápor, zivatar. Az északkeleti szél megerősödik. A hajnali órákra 9-11 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a hét második felében északira fordul felettünk az áramlás amellyel már jóval hűvösebb levegő érkezik fölénk, a jelenlegihez képest 5-6 fokkal visszaesik a hőmérséklet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: változékony, meleg, csapadék, időjárás