A hosszútávú anomália előrejelzések szerint a tavasz első hónapja az átlagosnál enyhébb, valamint a szokásosnál kissé szárazabb lehet. Átmeneti lehűlések ugyan előfordulhatnak, de többnyire az enyhe nyugati, délnyugati áramlások uralkodhatnak felettünk.

Európa északi, északkeleti tájain bár gyengülve, de még tartja magát a hideg téli idő, helyenként napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet. A kontinens déli tájai felett ugyanakkor egyre melegebb levegő kezdett el felhalmozódni, egyes helyeken már 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Európa középső tájai többnyire az átmeneti zónába tartozik, a hőmérsékletek azonban néhány fokkal az ilyenkor szokásosnál magasabban alakulnak.

A következő időszakban a tavaszi hónapokra jellemzően egyre nagyobb hőmérsékleti kontraszt alakul ki felettünk, ami meglehetősen változékony, mozgalmas időt sejtet. Hazánk időjárását a kontinens északnyugati, északi tájain vonuló atlanti ciklonok és azok frontjai határozzák meg. A ciklonok előoldali áramlásában időnként igen enyhe léghullámok érik el térségünket, ilyenkor akár 20 fok közelébe is melegedhet a levegő.
A ciklonok hátoldalára kerülve azonban északnyugat felől újabb és újabb hidegfrontok szakíthatják meg a meleg periódusokat.
Ezek a hidegfrontok azonban már nem hoznak komolyabb lehűlést, legfeljebb a márciusban jellemző értékekig esik vissza a hőmérséklet.
Éjszakai fagyok azonban az átmeneti hűvösebb periódusokban továbbra is előfordulhatnak.

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál enyhébb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

null

1.Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése márciusra.

null

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése márciusra.

null

3. Ábra: a Kárpát-medence időjárását a kontinens északnyugati, északi tájain vonuló ciklonok és azok frontjai határozzák meg. A ciklonok áramlási rendszerében délnyugati és északnyugati áramlások váltogatják egymást.

A jelentősebb felmelegedéseket megszakító hidegfrontok óceáni eredetű hideg levegőt szállítanak magukkal, ami komolyabb lehűlést, igazi téli időt már nem okoz.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előrejelzés, március, időjárás