A következő napokban anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, azaz csendes, többnyire száraz időre számíthatunk. Napról-napra kissé csökken a hőmérséklet, a nappali felmelegedés azonban még több fokkal meghaladja az ilyenkor szokásosat. A frontmentes időben azonban növekszik a ködhajlam, ami jelentősen befolyásolhatja a nappali hőmérsékletek alakulását. Éjszakánként többfelé képződhet köd, melynek nagy része még a délelőtti órákban feloszlik. Lesznek helyek ahol a megemelkedett ködből vastagabb rétegfelhőzet képződik, máshol pedig néhány órás napsütésre is számíthatunk. A hőmérséklet tehát a köd és felhőzet függvényében tág határok között változik majd. A gyengén felhős tájakon még 20 fok közelébe melegszik a levegő, míg a borongós, erősen párás helyeken már nem lesz melegebb 15 foknál. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

null

Szombat: eleinte még előfordulhat gyenge eső, majd napközben elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet, kevés napsütésre is számíthatunk. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni maximum hőmérsékletek többnyire 19-21 fok között alakulnak, de a tartósan felhős tájakon ennél gyengébb lesz a felmelegedés. Késő estére 13-15 fok közé hűl a levegő. 

 

null

Vasárnap: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, kisebb körzetekben azonban tartósan felhős, vagy ködös időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órákra 7-10 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A kora délutáni maximum hőmérsékletek többnyire 18-20 fok között alakulnak, de a tartósan felhős, ködös tájakon nem lesz melegebb 15 foknál. 

 

null

Hétfő: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, helyenként azonban tartósan felhős, ködös időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali minimum hőmérsékletek 7-9 fok között alakulnak, több képződhet köd. A délutáni órákra általában 17-19 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan felhős, vagy ködös helyeken nem lesz melegebb 15 foknál. 

 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét végéig további kismértékű lehűlés várható, a nappali hőmérsékletek azonban még mindig az átlagos felett alakulnak. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, előre, időjárás