Délnyugat felől átmenetileg kissé nedvesebb, de továbbra is igen enyhe levegő érkezik fölénk, így folytatódik a változékony, az ilyenkor szokásosnál több fokkal melegebb idő. Ma többnyire a felhőké lesz a főszerep, legfeljebb rövid időszakokra süthet ki a nap. Szórványosan előfordulhat kisebb eső, zápor, de jelentős csapadék sehol sem valószínű. A hőmérsékletek a kevés napsütés ellenére is igen magasan, helyenként kevéssel 20 fok felett alakulnak. A következő napokban már anticiklonális hatások érvényesülnek időjárásunkban, a változást okozó frontok egyre messzebb kerülnek térségünktől.

Felhős és napos időszakok váltakoznak egymással, a nappali hőmérsékletek pedig továbbra is kellemesen alakulnak. Éjszakánként egyre többfelé képződhet köd, melynek nagy része még a délelőtt folyamán feloszlik. Kisebb körzetekben azonban a megemelkedett ködből rétegfelhőzet képződik, ami akár az egész nap időjárását meghatározhatja majd. A tartósan borongós, erősen párás tájakon már nem lesz melegebb 15 foknál. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

péntek.jpg

Péntek: többnyire felhős idő várható, legfeljebb rövid napos időszakok fordulhatnak elő. Szórványosan, főleg a délutáni, esti órákban alakulhat ki kisebb eső, zápor. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órákra 20-23 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan borongós tájakon ennél hűvösebb lesz. Késő estére 14-16 fok közé hűl a levegő. 

szombat.jpg

Szombat: gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett azonban kevés napsütés is lehet. A reggeli, délelőtti órákban néhol kisebb eső is előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül. Hajnalra 10-12 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra általában 20 fokig melegszik a levegő, de a tartósan borongós tájakon néhány fokkal hűvösebb lesz. 

vasárnap.jpg

Vasárnap: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, helyenként azonban tartósan felhős, vagy ködös időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 9-11 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A délutáni maximum hőmérsékletek többnyire 18-20 fok között alakulnak, de a tartósan felhős, erősen párás helyeken ennél gyengébb lesz a felmelegedés. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő héten is folytatódik az eseménytelen idő. Napról-napra egy-egy fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek azonban még midig az átlagos felett alakulnak. Éjszakánként már egyre többfelé képződhet köd, ami néhol napközben is megmaradhat. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhe, november, változékony, ősz, időjárás