A következő napokban anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változékony időt okozó frontok elkerülik térségünket. Az anticiklon fölé déli áramlással továbbra is enyhe levegő érkezik, így folytatódik az átlagosnál több fokkal melegebb idő. Zavartalan napsütésre azonban nem számíthatunk, igaz a jelentős csapadéknak is meglehetősen kicsi az esélye.

Éjszakánként 10 fokig süllyed a hőmérő higanyszála, a kora délutáni órákra pedig még kevéssel 20 fok fölé melegszik a levegő. 
Az idő előrehaladtával azonban növekszik a ködhajlam, ami már jelentősen befolyásolhatja a nappali hőmérsékletek alakulását.  

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

csütörtök.jpg

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az esti óráktól néhol előfordulhat jelentéktelen zápor. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. Késő estére 16-18 fok közé hűl a levegő. 

péntek.jpg

Péntek: erősen felhős és rövid napos időszakok váltakoznak, csapadék nem valószínű. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul, helyenként köd is képződhet. A délutáni órákra 20-23 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan felhős, párás helyeken 20 fok alatti maximum hőmérsékletek várhatók. 

szombat.jpg

Szombat: gyakran lesz erősen felhős az ég, inkább csak rövid napos időszakok fordulhatnak elő. A délkeleti, keleti szél megélénkül. A hajnali órákra 10-12 fok közé hűl a levegő, helyenként ködfoltok is képződhetnek. A kora délutáni órákra általában 19-21 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan felhős, párás helyeken ennél gyengébb lesz a felmelegedés. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig folytatódik a csendes, frontmentes idő. Napról-napra lassan csökken a hőmérséklet, de még így az átlagosnál enyhébb idő várható. Éjszakánként egyre többfelé képződhet köd, melynek nagy része még a délelőtti órákban feloszlik. Kisebb körzetekben azonban a megemelkedett ködből rétegfelhőzet képződik, ami az egész nap időjárását meghatározhatja. Ezeken a tájakon csupán 10 fok körüli nappali hőmérsékletek várhatók. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szokatlan, enyhe, november, száraz, időjárás