Egy ciklon áramlási rendszerében váltakozó nedvességtartalmú, igen enyhe levegő érkezik a Kárpát-medence fölé. A következő napokban folytatódik a változékony, az ilyenkor szokásosnál 6-8 fokkal melegebb idő. A több-kevesebb napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a felhőzet és szórványosan kisebb esők, záporok is előfordulhatnak. A délutáni órákban akár gyenge zivatarok is kialakulhatnak.

A nappali hőmérsékletek továbbra is 20 fok körül, sőt hétfőn a déli tájakon még 25 fok közelében alakulnak.

Szerdára átmenetileg szárazabb levegő érkezik fölénk, így csökken a csapadékhajlam és néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várható eső, zápor. Néhol gyenge zivatar is kialakulhat. A délkeleti szél megerősödik. A délutáni hőmérsékletek 22-24 fok között alakulnak. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő.

null

Kedd: gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan valószínű eső, zápor, zivatar. A déli, délnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 13-15 fok közé hűl a levegő. A kora délutáni maximum hőmérsékletek 19-21 fok között alakulnak.

null

Szerda: változóan felhős idő várható hosszabb napos időszakokkal. A délkeleti szél élénk, néhol erős lesz. A hajnali órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 19-21 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a következő 8-10 napban is folytatódik az átlagosnál jóval melegebb idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, október, ősz, kaposvár, időjárás