A nyugodt, eseménytelen időt okozó anticiklon a következő napokban sem változtatja helyzetét, így a változást okozó frontok is messze elkerülik térségünket. Az időszak nagy részében a napsütésé lesz a főszerep, átmenetileg azonban előfordulhatnak erősen fátyolfelhős, vagy ködös időszakok.

A hőmérsékletek továbbra is az átlagos felett alakulnak. Éjszakánként ugyan 5 fok köré hűl a levegő, napközben azonban még mindig 20 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. Azokon a helyeken ahol az éjszakai órákban képződött köd később oszlik fel, vagy a megemelkedett ködből vékony rétegfelhőzet képződik, gyengébb lesz a felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: változóan fátyolfelhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. A délkeleti szél kissé megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete többnyire 20-23 fok között alakul, de a felhősebb, párásabb helyeken ennél néhány fokkal hűvösebb lesz. Késő estére 13-15 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: többnyire napos, száraz idő várható, kisebb körzetekben azonban fátyolfelhős, ködös időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul, de a szélcsendes, derült helyeken ennél kissé hidegebb lehet. Éjszaka többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 20-23 fok közé melegszik a levegő, de a felhősebb, párásabb helyeken ennél gyengébb lesz a felmelegedés.

null

Csütörtök: változóan fátyolfelhős, napos idő várható. A délkeleti szél megélénkül. Hajnalra 6-8 fok közé hűl a levegő, de a mélyebben fekvő helyeken ennél hidegebb is lehet. Az éjszakai órákban köd is képződhet. A délutáni órákra 20-23 fok közé melegszik a levegő, de a felhősebb, párásabb helyeken 20 foknál hűvösebb lesz.

null

Távolabbi kilátások: szombatig még folytatódik a kellemes idő, majd ezt követően északira fordul felettünk az áramlás, amellyel már jóval hűvösebb léghullámok érik el térségünket. Fokozatos lehűlés kezdődik, az időjárás visszaáll a rendes kerékvágásba.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: október, meleg, időjárás