Eleinte még anticiklonális hatások érvényesülnek időjárásunkban, tehát folytatódik a nagyrészt napos, száraz idő, legfeljebb átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Tovább erősödik a nappali felmelegedés, egyre inkább 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

Holnaptól már kissé változik az időjárási helyzet. Egy közelgő hidegfront hatására labilissá válik felettünk a légkör, ami már kedvező feltételeket biztosít az erősebb gomolyfelhő képződésnek, illetve a helyi záporok, zivatarok kialakulásának. Az esetleges csapadékgócok azonban egyelőre csak elszórtan, kisebb területeket érintve fordulnak elő. A hőmérsékletekben nem várható lényeges változás, folytatódik az átlagosnál melegebb idő.

Szombaton már felettünk lesz a hidegfront, így jóval változékonyabb időre számíthatunk. Sok lesz felettünk a felhő és összességében többfelé valószínű zápor, zivatar, sőt néhol tartósabb eső sem kizárt. A várható csapadék mennyisége és területi eloszlása még bizonytalan, de helyenként akár kiadós eső is hullhat. A legmagasabb nappali hőmérsékletek már csak 25 fok körül alakulnak, de a tartósan borult, esős tájakon nem lesz melegebb 20-22 foknál.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: a sok napsütés mellett időnként már megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de csapadék nem valószínű. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő. Késő estére 21-23 fokig hűl a levegő.

null

Péntek: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett hosszabb napos időszakokra is számíthatunk. Elszórtan előfordulhat zápor, vagy zivatar. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, zivatar környezetében megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 25-28 fok közé melegszik a levegő.

null

Szombat: többnyire a felhőké lesz a főszerep, rövid időszakokra azonban bárhol kisüthet a nap. Összességében többfelé várható zápor, zivatar. Néhol tartósabb eső sem kizárt. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan borongós, esős helyeken nem lesz melegebb 20-22 foknál.

null

Távolabbi kilátások: vasárnaptól a jövő hét közepéig folytatódik a változékony, de az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű idő. Zápor, zivatar bárhol és bármelyik nap előfordulhat. Az éjszakák már enyhébbek lesznek, napközben pedig többnyire 25 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: augusztus, nyár, időjárás