A következőkben már a helyi hatások alakítják időjárásunkat. Alapvetően anticiklonális hatások érvényesülnek, így többnyire napos, száraz idő várható, legfeljebb átmenetileg növekedhet meg a fátyol, vagy gomolyfelhőzet.

Az anticiklon fölé ismét egyre melegebb levegő érkezik, ennek hatására fokozatos felmelegedés kezdődik, a hét közepétől visszatérnek a 30 fok körüli nappali hőmérsékletek. Az éjszakák azonban jelentős felfrissülést hoznak, az időszak elején helyenként 10 fok alatti minimum hőmérsékletek is előfordulhatnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 25-27 fok között alakul. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: napos, száraz idő várható, csak kevés gomolyfelhő jelenhet meg az égen. A délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete többnyire 12-14 fok között alakul, de néhol 10 fok körüli, vagy ez alatti minimumok is előfordulhatnak. A délutáni órákra 27-29 fok közé melegszik a levegő.

null

Csütörtök: a sok napsütés mellett már időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de csapadék nem valószínű. A délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órákra 12-14 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 28-30 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: pénteken már labilis levegő alakítja időjárásunkat, így fokozatosan növekszik a zivatarhajlam. A hétvégén egy újabb hidegfront éri el térségünket, ezért több lesz felettünk a felhő és átmenetileg többfelé várható eső, zápor, zivatar. Néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: augusztus, felmelegedés, időjárás