A tartós kánikula napjai már meg vannak számlálva. Az eseménytelen, száraz időt okozó anticiklon ugyanis fokozatosan gyengül felettünk, így a nyugati frontok, frontrendszerek is már megközelíthetik térségünket. Péntekig még marad a meleg, de egy közelgő hidegfront hatására már labilissá válik a légkör, így ismét növekszik a zápor, zivatarhajlam.

A napsütés mellett időnként már erősebben megnövekszik a felhőzet és főleg a délutáni órákban egy-egy zápor, vagy heves zivatar is előfordulhat. Az esetleges csapadékgócok azonban egyelőre csak elszórtan, kis területeket érintve fordulhatnak elő. Fülledt, igen meleg időre számíthatunk, a legmagasabb nappali hőmérsékletek 30 fok felett alakulnak.

Szombaton nyugat, északnyugat felől egy markáns hidegfront éri el hazánkat, így napközben mindenhol megnövekszik a felhőzet és főleg a délutáni óráktól egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. A várható csapadék mennyisége, területi eloszlása még bizonytalan, de egyes helyeken akár kiadós mennyiségű eső is hullhat. Enyhül a meleg, de front előtt még viszonylag magasra, 26-28 fok közé emelkedik a hőmérséklet, sőt a megye keleti, délkeleti tájain a 30 fok sem kizárt.

Megjegyzés: nem kizárt, hogy az áthaladó hidegfront hatására egy mediterrán ciklon alakul ki a közelünkben, éppen ezért a vasárnap, illetve a hétfőre várható időjárási helyzet nagy fokú bizonytalanságot hordoz magában.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: a napsütés mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet és a délutáni órákban elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. A délkeleti szél megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 31-33 fok között alakulnak. Késő estére 26-29 fok közé hűlhet a levegő.

null

Péntek: a napsütés mellett már időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és a délutáni órákban szórványosan zápor, zivatar is kialakulhat. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A délkeleti szél élénk, zivatarok környezetében átmenetileg viharos lesz. A hajnali órákra 19-21 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 30-32 fok között alakulnak.

null

Szombat: eleinte még előfordulhatnak napos időszakok, majd a délutáni óráktól már a felhőké lesz a főszerep. Eleinte elszórtan, majd a nap második felében már egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső, helyenként pedig csendes eső is előfordulhat. Napközben a délkeleti szél megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő, de a megye délkeleti tájain még 30 fok is lehet.

null

Távolabbi kilátások: vasárnapra megérkezik fölénk a hűvös levegő, így jelentős lehűlés várható, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már csak 20 fok körül, vagy kevéssel ez alatt alakulnak. Összességében többfelé várható eső, zápor, eleinte zivatar. A jövő hét elején még folytatódhat a változékony, hűvös idő, majd ezt követően fokozatos javulás kezdődik időjárásunkban, a hét közepén már kellemes késő nyári idő várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: augusztus, hidegfront, nyár, időjárás