Továbbra is egy anticiklon alakítja időjárásunkat, a változást okozó frontok még napokig elkerülik térségünket. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően többnyire napos, száraz idő várható, egy-egy rövid ideig tartó zápor, vagy zivatar csak elvétve fordulhat elő. Az anticiklon fölé több hullámban afrikai eredetű, igen meleg levegő érkezik, így folytatódik a hőség, sőt kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés. A délutáni órákra már 35 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet és éjszakánként sem lesz hűvösebb 20 foknál. A napi középhőmérséklet 25 fok felett alakul, így életbe lép az elsőfokú hőségriasztás.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: többnyire napos, száraz idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni órákra 32-34 fok közé melegszik a levegő, de helyenként 35 fokos csúcs hőmérsékletek is előfordulhatnak. Késő estére 26-28 fok közé enyhül a hőség.

null

Szerda: továbbra is a napsütésé lesz a főszerep, csak rövid időszakokra növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Az északkeleti szél kissé megélénkül. Az éjszakai minimum hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. A délutáni órákra 32-34 fokig melegszik a levegő.

null

Csütörtök: a sok napsütés mellett időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és elszórtan egy-egy hűsítő zápor, vagy zivatar is előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul. A délutáni maximum hőmérsékletek 31-33 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: pénteken még folytatódik a kánikula, de már fülledtebb lesz a levegő, növekszik a zivatarhajlam. A hétvégén egy markáns hidegfront vet véget a melegnek, vasárnap már csak 20 fok körüli nappali hőmérsékletek várhatók.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: augusztus, hőség, nyár, időjárás