Anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változásokat okozó frontok messze elkerülik térségünket. A leszálló légmozgások hatására többnyire napos, száraz idő várható. A párolgás miatt ugyan időnként magasra törhetnek a gomolyfelhők, átmeneti zápor, vagy zivatar azonban csak elvétve alakulhat ki. A következő napokban az anticiklon fölé ismét egyre melegebb léghullámok érkeznek, így visszatér az igazi strandidő. Az éjszakák már frissebbek lesznek, napközben azonban 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.  

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

péntek.jpg

Péntek: a sok napsütés mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, átmeneti zápor, vagy zivatar azonban csak elvétve alakulhat ki. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 29-31 fok között alakul. Késő estére 23-25 fok közé hűl a levegő. 

szombat.jpg

Szombat: többnyire napos, száraz idő várható, legfeljebb rövid időszakokra növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Elvétve előfordulhat rövid ideig tartó zápor, vagy zivatar. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 17-19 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 30-32 fok között alakulnak. 

vasárnap.jpg

Vasárnap: továbbra is a napsütésé lesz a főszerep, helyenként azonban átmenetileg megnövekedhet a gomolyfelhőzet. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A délutáni órákra 30-32 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a változásokat okozó frontok egészen a jövő hét végéig elkerülik térségünket, így tartós kánikulára számíthatunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: visszatér, forróság, kánikula, nyár, meleg, időjárás