Ma egy gyenge hidegfront súrolja hazánkat, ennek hatására labilissá válik felettünk a légkör, átmenetileg növekszik a zápor, zivatarhajlam. A napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet, zápor, zivatar azonban csak elszórtan alakulhat ki. Néhol felhőszakadás, jégeső sem kizárt. Kissé mérséklődik a nappali felmelegedés, ebből azonban nem sokat érzékelünk, sőt ismét fülledtebb lesz a levegő.

A következő napokban aztán újabb, az eddigieknél erősebb hőhullám éri el hazánkat. Déli áramlással afrikai eredetű, igen meleg levegő érkezik fölénk, ennek hatására tovább fokozódik a hőség, szerdától már nagy területen mérhetünk 35 fok körüli maximum hőmérsékleteket. A fölénk érkező levegő meglehetősen száraz lesz, így a hét közepén már csak elvétve alakulhat ki zápor, zivatar. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null
 

Hétfő: a napos időszakok között időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és elszórtan zápor, zivatar is előfordulhat. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 30-32 fok között alakul. Késő estére 25-27 fok közé hűl a levegő. 

 

null

Kedd: a napsütés mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, átmeneti zápor, vagy zivatar azonban csak néhol fordulhat elő. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. A délutáni órákra 31-33 fok közé melegszik a levegő. 

null
 

Szerda: túlnyomóan napos, száraz idő várható, legfeljebb átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. A délutáni órákra 33-35 fok közé melegszik a levegő. 

 

null

Távolabbi kilátások: péntekig kissé tovább fokozódik a hőség, helyenként már 35 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Szombaton egy gyenge hidegfront érintheti térségünket, így átmenetileg gyengülhet a nagy meleg. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előre, szalinay, időjárás