A Kárpát-medence időjárását anticiklonális hatások alakítják, a változásokat okozó frontok messze elkerülik térségünket. A leszálló légmozgások hatására többnyire napos, száraz az idő, zápor, zivatar csak kevés helyen fordul elő. Folytatódik az igen meleg idő, a legmagasabb nappali hőmérsékletek mindenhol 30 fok felett alakulnak. A meleg levegőnek pedig még bőven van utánpótlása, így elhúzódó hőségre számíthatunk.
Hétfőn egy gyenge hidegfront súrolja hazánkat, ennek hatására kissé labilissá válik a légkör, átmenetileg ismét növekszik a zivatarhajlam. A hőmérsékletekben azonban nem lesz lényeges változás, sőt a jövő hét keddtől, szerdától tovább fokozódik a hőség. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

null

Vasárnap: a napsütés mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, zápor, vagy zivatar azonban csak elvétve fordulhat elő. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 30-33 fok között alakul. Késő estére 25-27 fok közé hűl a levegő. 

 

null

Hétfő: a hosszabb napos időszakok mellett erősebben megnövekedhet a felhőzet és elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. A délutáni órákra 30-32 fok közé melegszik a levegő. 

 

null

Kedd: a változóan gomolyfelhős ég mellett hosszabb napos időszakokra is számíthatunk. Néhol előfordulhat rövid zápor, vagy zivatar. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. A délutáni órákra 31-33 fok közé melegszik a levegő. 

 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepétől még a mostaninál is melegebb levegő érkezik fölénk, így beköszönt a forróság, a nappali hőmérsékletek már 35 fok felett alakulhatnak. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előre, szalinay, időjárás