Anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változékony, csapadékos időt okozó frontok elkerülik térségünket. A leszálló légmozgások hatására többnyire napos, száraz idő várható, legfeljebb kevés gomolyfelhő jelenhet meg az égen. A következőkben egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk, így tovább erősödik a nappali felmelegedés, helyenként már 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. 

Péntektől ismét labilissá válik felettünk a légkör, így növekszik a helyi záporok, zivatarok kialakulásának a valószínűsége.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

szerda.jpg

Szerda: napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. Az északi szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 29-31 fok között alakul. Késő estére 24-26 fok közé hűl a levegő. 

csütörtök.jpg

Csütörtök: a hosszabb napos időszakok mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, frissítő zápor, vagy zivatar azonban csak néhol alakulhat ki. Az északi szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. Délutánra 28-30 fok közé melegszik a levegő. 

péntek.jpg

Péntek: a napsütés mellett időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és szórványosan zápor, zivatar is kialakulhat. Az északnyugati szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul. A délutáni órákra 28-31 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a hétvégén és a jövő hét elején is folytatódik az igen meleg idő, de közben fokozódik a fülledtség és tovább növekszik a zápor, zivatarhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: változékony, hőség, nyár, meleg, időjárás