Egy közelgő hidegfront előterében ma még igen meleg léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, így átmenetileg tovább erősödik a nappali felmelegedés, egyes helyeken már kevéssel 30 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. A nap nagy részében még nem várható csapadék, de az esti óráktól már erőteljessé válik a gomolyfelhő képződés és elszórtan egy-egy zápor, zivatar is kialakulhat. 

Pénteken az említett hidegfront alakítja időjárásunkat, így többnyire a felhőké lesz a főszerep és összességében többfelé várható zápor, zivatar. A front nem hoz magával jelentős lehűlést, legfeljebb néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés.

Szombaton eleinte még előfordulhat csapadék, majd napközben már szárazabb levegő érkezik fölénk, felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérsékletek továbbra is a kellemes tartományban, kevéssel 25 fok felett alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

null

Csütörtök: változóan gomolyfelhős, napos idő várható, az esti óráktól elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 28-31 fok között alakul. Késő estére 23-25 fok közé mérséklődik a meleg. 

 

null

Péntek: gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütés is előfordulhat. Összességében többfelé várható zápor, zivatar. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő. 

 

null

Szombat: eleinte még előfordulhat kisebb eső, zápor, majd napközben felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő. 

 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig folytatódik az igazi nyári idő, a nappali hőmérsékletek azonban többnyire 30 fok alatt alakulnak. Időnként gyenge frontok érintenek bennünket, így elszórtan záporok, zivatarok is előfordulhatnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, nyár, időjárás