A hétvégén érkezett a hidegfront lassan nyugalomba jut felettünk, az erős, időnként viharos északi szél fokozatosan veszít erejéből. A következő napokban már anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, az újabb változásokat okozó frontok egy ideig elkerülik térségünket. Többnyire napos, száraz idő várható, legfeljebb átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet, illetve néhol alakulhat ki egy-egy hűsítő zápor, vagy zivatar.

Ma még folytatódik az átlagosnál kissé hűvösebb idő, majd holnaptól fokozatos felmelegedés kezdődik, szerdán már 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: többnyire napos idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 23-25 fok között alakul. Késő estére 17-19 fok közé hűl a levegő.

Kedd: nagyrészt napos idő várható, átmenetileg azonban megnövekedhet a gomolyfelhőzet. A délkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: a sok napsütés mellett időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és néhol zápor, zivatar is kialakulhat. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hét második felében is folytatódik az igazi nyári idő, komolyabb hőség azonban továbbra sem várható. A sok napsütés mellett időnként záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A hétvégén egy hidegfront hatására néhány fokkal visszaeshet a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: vakáció, kánikula, nyár, zápor, csapadék, eső, hőség, időjárás