Egy közelgő lassú mozgású hidegfront előterében ma még igen meleg levegő áramlik fölénk, így tovább erősödik a nappali felmelegedés, országos kánikulára számíthatunk. A napsütés mellett időnként erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet és elszórtan egy-egy hevesebb zivatargóc is kialakulhat. 

Holnap még a határainkon kívül marad a hidegfront, de már egy árnyalattal mérséklődik a meleg, a délutáni órák hőmérséklete 27-29 fok között alakulhat. Labilis levegő érkezik fölénk, így a napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a felhőzet és összességében többfelé várható zápor, zivatar. 

Csütörtökre megérkezik fölénk a front, amely várhatóan lelassul felettünk, így csapadékzónája az egész nap időjárását meghatározhatja. Többnyire a felhőké lesz a főszerep, legfeljebb rövid napos időszakok fordulhatnak elő. Többfelé várható eső, zápor, eleinte néhol zivatar is előfordulhat. A front mögött már több fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk, így jelentősen mérséklődik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

kedd.jpg

Kedd: a napos időszakok között átmenetileg megnövekedhet a gomolyfelhőzet és elszórtan zápor, zivatar is előfordulhat. Néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. A délnyugati szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 32-34 fok között alakul. Késő estére 24-26 fok közé hűl a levegő. 

szerda.jpg

Szerda: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Összességében többfelé várható zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. A délnyugati szél északnyugatira fordul és helyenként megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul. A délutáni órákra 27-29 fok közé melegszik a levegő.

csütörtök.jpg

Csütörtök: többnyire a felhőké lesz a főszerep, legfeljebb rövid időre süthet ki a nap. Többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 15-17 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 21-23 fok között alakul. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a hétvégén már kissé melegszik a levegő, az igazi strandidő azonban nem tér vissza. Eső, zápor, zivatar mindegyik nap előfordulhat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: csúcshőmérséklet, tetőzik, meleg, kánikula, nyár, időjárás