A napos, száraz időt okozó anticiklon fokozatosan gyengül, ennek hatására kissé változékonyabbra fordul időjárásunk. Egy közelgő gyenge hidegfront előterében ma még meleg, a későbbiekben már nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk. Eleinte folytatódik a napos, száraz idő, majd a nap második felében már erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és a késő délutáni, esti óráktól zápor, zivatar is előfordulhat. A zivatarok azonban csak elszórt jelleggel alakulhatnak ki, így a megye jó része kimaradhat a csapadékhullásból. Nyáriasan meleg idő várható, a délutáni órákra 25 fok fölé, sőt helyenként 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

Holnap reggel még nedves levegő lesz felettünk, ezért elszórtan zápor is előfordulhat, majd napközben felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A megerősödő északnyugati széllel frissebb léghullámok érkeznek fölénk, így kissé mérséklődik a nappali felmelegedés.

Szerdán aztán délire fordul felettünk az áramlás, amellyel melegebb levegő érkezik fölénk. Erősödik a nappali felmelegedés, ismét 25 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

hétfő.jpg

Hétfő: eleinte folytatódik a többnyire napos, száraz idő, majd a nap második felében már időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és a délutáni, esti óráktól elszórtan zápor, zivatar is előfordulhat. A délnyugati szél megerősödik, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 26-28 fok között alakul. Késő estére 20-22 fok közé hűl a levegő. 

kedd.jpg

Kedd: eleinte még előfordulhat zápor, majd napközben felszakadozik a felhőzet, felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel. Futó zápor már csak elvétve fordulhat elő. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 22-24 fok közé melegszik a levegő. 

szerda.jpg

Szerda: a sok napsütés mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de zápor csak néhol alakulhat ki. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órákra 11-13 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 25-27 fok között alakulhat. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: pénteken egy hidegfront hatására mérséklődik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek már az ilyenkor szokásosnak megfelelően alakulnak. A frissebb idő azonban nem lesz tartós, a hétvégén ugyanis újabb felmelegedés valószínű. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nyárias, változékony, csapadék, meleg, időjárás