Erős nyugati áramlás alakult ki felettünk, amellyel több hullámban váltakozó nedvességtartalmú, többnyire enyhe levegő érkezik fölénk. A következő napokban folytatódik a változékony, az átlagosnál több fokkal enyhébb idő, legfeljebb az időszak elején fordulhat elő kisebb hőmérsékletvisszaesés.

Ma eleinte szárazabb levegő érkezik fölénk, így tovább szakadozik a felhőzet, napközben már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A délutáni, esti óráktól azonban már egy újabb front felhőzete sodródik fölénk, de csapadék még nem valószínű.

Holnapra megérkezik a csapadékzóna, így erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan kisebb esők, záporok is előfordulhatnak. A sok felhő ellenére azonban kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órák hőmérséklete már elérheti a 10-12 fokot.

Szombaton már szárazabb, ugyanakkor igen enyhe léghullámok árasztják el térségünket. Több lesz a napsütés és tovább erősödik a nappali felmelegedés, a déli tájakon már 15 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Csütörtök: eleinte változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, majd a délutáni, esti óráktól erős felhősödés kezdődik, de csapadék késő estig még nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. Késő estére 4-6 fok közé hűl a levegő. 

null

Péntek: többnyire erősen felhős idő várható, legfeljebb rövid napos időszakok fordulhatnak elő. Szórványosan várható kisebb eső, zápor. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő. 

null

Szombat: változóan felhős idő várható hosszabb napos időszakokkal. A déli, délnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A hajnali órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén és a jövő hét elején is folytatódik a tavaszias idő, majd ezt követően lehűlés kezdődik, de komoly téli idő továbbra sem valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyheség, január, időjárás