A következő napokban is folytatódik a meglehetősen változékony, de összességében az átlagosnál több fokkal enyhébb idő. Az átmeneti kisebb lehűlés után ma már ismét délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel enyhébb, nedvesebb levegő érkezik fölénk a magasban. Napközben tovább növekszik a felhőzet és az esti óráktól szórványosan kisebb eső, zápor is előfordulhat, de jelentős csapadék nem várható. 
Kissé erősödik a nappali felmelegedés, helyenként már 5 fok fölé melegedhet a levegő. 

Holnap a megélénkülő széllel már jóval enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, így további enyhülés várható, a délutáni órák hőmérséklete már elérheti a 10 fokot. Napközben felhős és napos időszakok váltakoznak egymással, számottevő csapadék nem várható. 

Újév napján is folytatódik az enyhe idő, sőt kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés. Napközben azonban északnyugat felől már egy hidegfront közelíti meg térségünket, így borultságig növekszik a felhőzet és a délutáni óráktól egyre nagyobb területen kezdődik esőzés. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

szombat.jpg

Szombat: eleinte még előfordulhatnak gyengén felhős, napos tájak, majd napközben erősebben megnövekszik a felhőzet és a késő esti órákban már kisebb eső, zápor is előfordulhat. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. Késő estére 2-4 fok közé hűl a levegő. 

vasárnap.jpg

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Főként a reggeli órákban valószínű jelentéktelen eső, kisebb zápor. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 8-10 fok közé melegszik a levegő. 

hétfő.jpg

Hétfő: napközben borultságig növekszik a felhőzet és a délutáni óráktól egyre nagyobb területen kezdődik esőzés. A délnyugati szél megerősödik, majd az esti óráktól északnyugatira fordul és néhol viharos széllökések is előfordulhatnak. A hajnali órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét végéig folytatódik a változékony, hideg-melegfrontokkal tarkított idő. A hőmérsékletek végig az átlagos felett alakulnak. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: melegfront, Szilveszter, december, enyhülés, időjárás