Átmenetileg szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, ennek köszönhetően tovább csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet elvékonyodása, felszakadozása. Délnyugat felől valamivel enyhébb levegő érkezik fölénk a magasban, így kissé erősödik a nappali felmelegedés, a gyengén felhős tájakon 12-13 fokig kúszhat a hőmérő higanyszála.

Vasárnaptól egy tőlünk délre kialakuló mediterrán ciklon hatására jelentős átalakulás kezdődik időjárásunkban. A ciklon előoldalán enyhe, nagy nedvességtartalmú, hátoldalán pedig hétfőtől sarkvidéki eredetű, egyre hidegebb levegő érkezik fölénk. A két levegőfajta felettünk keveredik egymással, így egyre változékonyabbra, csapadékosabbra fordul az idő. 

Eleinte még előfordulhatnak gyengén felhős tájak, majd vasárnap napközben megvastagszik felettünk a felhőzet és a délutáni óráktól már egyre többfelé várható eső, zápor. Egyelőre déli áramlás lesz felettünk, így a hőmérsékletekben még nem várható lényeges változás.

Megjegyzés: a vasárnap délutántól kezdődő csapadék mennyisége és területi eloszlása még bizonytalan. Előfordulhat, hogy a mediterrán ciklon délebbi pályán halad, ebben az esetben a vártnál kevesebb csapadék hullik.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Csapadék nem várható. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. Késő estére 7-9 fok közé hűl a levegő. 

null

Szombat: a több-kevesebb napsütés mellett gyakran lesz erősen felhős az ég, de csapadék továbbra sem valószínű. A délnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A hajnali órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 11-13 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan felhős tájakon 10 fok várható. 

null

Vasárnap: eleinte előfordulhat kevés napsütés, majd napközben fokozatosan megvastagszik felettünk a felhőzet és a délutáni óráktól már egyre többfelé várható eső, zápor. A déli, délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig a mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, így folytatódik a változékony, csapadékos idő. Az esők mellett helyenként havas eső, a 400 m-nél magasabb helyeken esetleg hóesés is előfordulhat majd. Hétfőtől erős lehűlés kezdődik,  legmagasabb nappali hőmérsékletek már csak 5 fok körül alakulnak. A hét második felére csökken a csapadékhajlam.

null

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyheség, november, időjárás