Anticiklon alakítja időjárásunkat, a változásokat okozó frontok még napokig elkerülik térségünket. A felhőoszlató, leszálló légmozgások következtében többnyire napos, száraz idő várható, csak kisebb körzetekben növekedhet meg tartósabban a felhőzet.

Az anticiklon fölé továbbra is meleg levegő érkezik, így folytatódik az évszakos átlagnál 5-6 fokkal melegebb idő. Éjszakánként ugyan 5 fok közelébe hűl a levegő, napközben azonban a tartósan napos tájakon 25 fok közeli csúcs hőmérsékletek várhatók. 

A szélcsendes idő miatt azonban tovább fokozódik a ködhajlam. Az éjszakai órákban egyre többfelé képződhetnek pára, vagy ködfoltok, melyek nagy része még a reggeli, vagy kora délelőtti órákban feloszlik. Kisebb körzetekben azonban a megemelkedett ködből rétegfelhőzet képződik, ami akár tartósan is megmaradhat. Ezeken a tájakon kevéssel 20 fok alatti délutáni hőmérsékletek várhatók. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

kedd.jpg

Kedd: többnyire napos idő várható, helyenként azonban megnövekedhet a fátyolfelhőzet. Kisebb körzetekben rétegfelhős, vagy ködös időszakok is előfordulhatnak. A szél gyenge lesz. A délutáni órák hőmérséklete 22-24 fok között alakul, de a felhősebb tájakon nem lesz melegebb 18-20 foknál. Késő estére 13-15 fok közé hűl a levegő.

szerda.jpg

Szerda: többnyire gyengén felhős, napos idő várható, helyenként azonban tartósabban is megnövekedhet a fátyolfelhőzet. A délnyugati szél gyenge marad. A hajnali órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákra 21-23 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan felhős tájakon 18-20 fok várható.

csütörtök.jpg

Csütörtök: többnyire napos idő várható, csak néhol növekedhet meg a fátyolfelhőzet. A délnyugati szél kissé megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákra 21-23 fok közé melegszik a levegő. 

 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: péntektől már kissé változékonyabbra fordul az idő, jelentős lehűlés azonban még nem várható. Vasárnap estétől azonban egy markánsabb hidegfront csapadékzónája éri el térségünket, így a jövőhét elején már esősebb, hűvösebb idő valószínű. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: rendkívüli, október, nyár, időjárás, meleg