A hosszútávú anomália előrejelzések alapján az ősz második hónapja összességében átlagos hőmérsékletűnek, a szokásosnál kissé csapadékosabbnak ígérkezik. Átmeneti lehűlések és felmelegedések váltogatják egymást, a hónap első dekádjában pedig még 20 fok körüli maximum hőmérsékletek is előfordulhatnak majd.

Európa északi, északkeleti tájai felett megkezdődött a hideg levegő felhalmozódása, egyes helyeken már napközben is 5 fok alatt marad a hőmérséklet, éjszakánként pedig kiterjedtebb fagyok is előfordulnak. 

Ezzel szemben a kontinens déli, délnyugati területein tartja magát a késő nyárias idő, helyenként még 25 fok fölé melegszik a levegő. 
A Kárpát-medence és környéke a két légtömeg határának közelében, a köztes zónában helyezkedik el. Ebben a térségben hideg és melegfrontok váltogatják egymást, szélsőségektől mentes, igazi őszi idő várható. 

Európa nyugati és északnyugati területein az idő előrehaladtával egyre változékonyabbra fordul az idő, ami hazánk időjárására is hatással lehet majd. Az Atlanti-óceán felől ugyanis viharos időt okozva egyre erősebb ciklonok érik el a Brit-szigetek térséget. 

Az érkező és távozó ciklonok között azonban átmenetileg anticiklon erősödik meg, azaz néhány napra csendesebbre, szárazabbra fordul az idő. 

 Hazánk időjárását a következő időszakban a fent említett alacsony és magasnyomású légköri képződmények kiterjedése és elhelyezkedése határozza majd meg. 

A brit ciklonok előoldali áramlásában délnyugat felől enyhébb léghullámok árasztják el Európa középső területeit, ennek hatására néhány napra az átlagos fölé emelkedik a hőmérséklet. A nyugati ciklonok átmeneti gyengülésével, azaz újabb anticiklon kialakulásával azonban hamar megszűnik az enyhébb levegő utánpótlása, ismét északi, vagy északkeleti áramlás alakulhat ki felettünk. A blokkoló anticiklon ugyanis elzárja a meleg levegő útját, ugyanakkor utat nyit a dél felé terjeszkedő hidegebb légtömegek előtt. 

 A hidegebb levegő a Földközi-tenger térségét is elérheti majd, ennek hatására pedig mediterrán ciklonok képződnek, melyek hazánk időjárására is hatással lehetnek. A ciklonok áramlási rendszerében nagy nedvességtartalmú léghullámok árasztják el térségünket, így időnként csapadékosabbra fordul időjárásunk. 

 Megjegyzés: a hosszútávú előrejelzés a szokásosnál jóval bizonytalanabb ezért csak jelzésértékű. 

 

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése októberre.
1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése októberre.
2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése októberre.
2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése októberre.
3. Ábra: Európa középső területei a hideg és meleg légtömegek határán helyezkedhet majd el.
3. Ábra: Európa középső területei a hideg és meleg légtömegek határán helyezkedhet majd el.
4. Ábra: a Brit-szigetek felett kialakuló ciklonok előoldali áramlásában enyhe léghullámok érkeznek térségünk fölé.
4. Ábra: a Brit-szigetek felett kialakuló ciklonok előoldali áramlásában enyhe léghullámok érkeznek térségünk fölé.
5. Ábra: a Brit-szigetek közelében kialakuló blokkoló anticiklon áramlási rendszerében hűvösebb, hidegebb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé.
5. Ábra: a Brit-szigetek közelében kialakuló blokkoló anticiklon áramlási rendszerében hűvösebb, hidegebb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé.A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: október, idő, előrejelzés, időjárás