Időjárásunkat egy Észak-Európa felett elhelyezkedő anticiklon alakítja. A magasnyomású képződmény áramlási rendszerében többnyire száraz, de kissé hűvös léghullámok érkeznek fölénk. A hétvégén folytatódik a változóan felhős, napos idő, legfeljebb kisebb körzetekben lehetnek tartósan felhős időszakok, csapadék azonban ezeken a helyeken sem várható.
Az éjszakák egyre hűvösebbek lesznek, a derült szélvédett helyeken 10 fok alá hűl a levegő, a mélyebben fekvő völgyekben pedig 5 fok alatti minimum hőmérsékletek is előfordulhatnak majd. Napközben aztán gyorsan melegszik a levegő, a legmelegebb kora délutáni órákban 18-20 fok közötti maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd. 

Hétfőn is folytatódik a viszonylag kellemes idő, az esti órákban azonban már egy hidegfront közelíti meg térségünket, így erősen megnövekszik a felhőzet és helyenként kisebb eső, zápor is előfordulhat majd. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

szombat.jpg

Szombat: változóan felhős idő várható hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, kisebb körzetekben azonban erősen felhős időszakok is előfordulhatnak majd. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. Késő estére 11-13 fok közé hűl a levegő. 

vas

Vasárnap: többnyire gyengén felhős, napos idő várható, csak néhol növekedhet meg erősebben a gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul, néhol azonban ennél is hidegebb lehet. A délutáni órákra 18-20 fok közé melegszik a levegő. 

h

Hétfő: eleinte gyengén felhős, napos idő várható, majd a délutáni, esti óráktól nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, de csapadék még csak néhol alakulhat ki. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 19-21 fok közé melegszik a levegő.

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: kedden egy hidegfront hatására átmenetileg változékonyabbra, csapadékosabbra fordul az idő. A jövő hét második felében azonban újabb anticiklon erősödik meg a közelünkben, ennek köszönhetően visszatér a csendes idő. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: napos, kellemes, szüret, ősz, időjárás